Jan | Feb | Mar | Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | NOV | Dec
 

051129 Anders Tallgren EM-klar!!Anders Tallgren är EM-klar som speaker!
Foto: Ove Alfredsson

Anders Tallgren kommer att vara en av speakerrösterna på EM i Göteborg nästa sommar. Vilket erkännande för "Tallis" som gjort något av en raketkarriär inom gebitet. Det var inte många år sedan han debuterade på hemmaplan i samband med Götas Ungdomsspel.

Genombrottet kom under 2005 då han bland annat fick och tog chansen vid samtliga våra egna stora arrangemang såsom Lindorffs Hoppgala, Miniloppet, Stadsloppet och Götagalan. Och det var i samband med just Götagalan som EM-arrangörerna fick upp ögonen, eller snarare öronen, för Anders ljuva stämma. Det utmynnnade i ett engagemang på Finnkampen i Göteborg senare på sommaren. Den internationella debuten hade Anders klarat av tidigare. Han skötte med bravur speakersysslan vid Inomhus-EM för veteraner i Eskilstuna.

På EM i Göteborg som genomförs 6-13 augusti kommer "Tallis" att kampera ihop med rutinerade Per Forsberg, tidigare bland annat på Radiosporten men freelansare sedan några år tillbaka. I speakerstaben ingår bland annat också Mikael Dahl från Stockholm och A Lennart Julin från SFIF.

Anders är ju inte den förste götist som blivit engagerad av arrangörerna. Sedan tidigare är det bland annat klart att Stefan Appel kommer att vara en i startergänget och Joakim Hjortsberg kommer att ingå i ledningen för all löpning. Dessutom hoppas vi förstsås att det blir många aktiva götister som kommer att göra upp om finalplatser på tävlingsbanorna.

Men idag gratulerar vi alltså Anders Tallgren till platsen i EM-teamet på Ullevi nästa sommar!


    /Stefan Olsson
051126 Anders Borgström också premierad!

Häromdagen meddelade vi att Ulf Karlsson fått ännu ett fint pris och bara dagen efter var det Anders Borgströms tur att få en fin utmärkelse. Anders fick nämligen i torsdags motta Bo Ekelund-stipendiet från Föreningen Riksidrottens Vänner.

Föreningen RV (Riksidrottens Vänner), som bildades 1916 och har till ändamål att ”verka för gott kamratskap mellan nuvarande och tidigare svenska idrottsledare” (stadgarnas § 1), delar varje år ut stipendier från de fonder föreningen förvaltar.

- Bo Ekelund-stipendiet delas ut till ”en ideellt arbetande klubbledare som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utbredning och utveckling”.

Stipendiet delades ut vid Föreningen RV:s årsmöte i Stockholm 24/11 2005.

Det är alltså väldigt fina utmärkelser som de här båda trotjänarna fått den senaste veckan och även Anders har ju en hel del fina priser sedan tidigare, exempelvis fick också han motta Svenska friidrottsförbundets förtjänstmedalj i guld förra året.

Vi säger stort grattis och sannolikt är det inte sista gången dessa friidrottsentusiaster får kliva upp på prispallen!


    /Anders Tallgren
051124 Per Jacobsen i Japan!Är pinnen på ingång???
Foto: Hasse Sjögren

Efter att ha varit på träningsläger i Sydafrika ett par veckor drog Per Jacobsen med flera vidare till Japan, där de deltog i Chiba Ekiden. Det är en vanlig form av stafett i Japan, nämligen ett maratonlopp uppdelat på flera sträckor, i det här fallet 6 stycken. Ifjol kom Sverige på en mycket hedrande femte plats, medan man i år fick nöja sig med en tiondeplats.

Pers lagkamrater var i år Mustafa Mohamed, Oskar Käck, Erik Emilsson, Fredrik Uhrbom och Henrik Ahnström. Vann tävlingen gjorde Kenya före Etiopien, Sveriges tid var 2:05:02!


    /Anders Tallgren
051124 Karlsson åter premierad!Medaljskörden bara ökar och ökar!!!
Foto: Hasse Sjögren

Ulf Karlsson fortsätter att inkassera utmärkelser på löpande band, igår erhöll han nämligen Prinsens plakett (se info nedan!). Sedan tidigare har ju Ulf bland annat erhållit utmärkelsen Årets ledare på Idrottsgalan två gånger och ifjol fick han Svenska friidrottsförbundets förtjänstmedalj i guld.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF)

Till minne av sin ordförande 1933 - 1947, H K H Prins Gustaf Adolf, (H M Konungens far), som omkom i en flygolycka 1947, instiftade SCIF Prinsens Plakett att delas ut till förtjänta idrottsledare.

Sedan plaketten instiftades 1947 t.o.m. 2004 har 98 plaketter delats ut.

Devisen lyder:
RAK VAR DIN VÄG
RAK SOM KLINGAN I DIN HAND

Bland de som tidigare erhållit denna utmärkelse märks Orvar Bergmark, Hans Chrunak, Conny Evensson, Sven-Göran Eriksson, Nils Liedholm, Prins Bertil och Juan-Antonio Samaranch.

I SCIF:s jubileumsbok beskriver man utmärkelsens dignitet som: ”ledarskapets motsvarighet till Svenska Dagbladets bragdmedalj”.

Plaketten delades ut vid SCIF:s Höstmiddag i Stockholm 23/11 2005

Vi säger förstås stort, stort grattis!


    /Anders Tallgren
051123 Lyckad kick-off med Karlsson!

Igår kväll samlades ett knappt 40-tal nuvarande ledare i föreningen för att lyssna till Ulf Karlsson, när denne presenterade ett förslag till vår framtida idrottsliga organisation. Ulf och undertecknad har diskuterat upplägget under ett antal veckor och i torsdags fick också styrelsen information om och möjlighet att påverka den tänkta organisationen och nu var det alltså ledarnas tur. Målet är att så mycket som möjligt ska vara sjösatt omkring 1 september 2006, men vissa bitar kommer att implementeras tidigare om ledare och utrymmen finns att tillgå.

I korthet består arbetet av tre huvudsakliga arbetsområden:
1. Delvis omorganisera befintlig verksamhet
2. Internutbildning av våra ledare
3. Rekrytering av nya ledare på olika nivåer

Vad beträffar organisationen är det tänkt att verksamheten ska fungera på fem olika nivåer. Längst ner har vi vår lekfulla prova-på-verksamhet som kommer att vända sig till 8-10-åringar. Här kommer vi sträva efter att etablera så många stadsdelsgrupper och ytterområdesgrupper som vi bara kan med hänsyn till ledarläget och kommunens välvilja att ge oss tider. Grupperna kommer sedan att pendla in till Våxnäshallen var tredje vecka i ett rullande schema så att ett antal stadsdelsgrupper kommer in samma vecka (blir som nuvarande Söndagskul, fast färre vid varje tillfälle).

Nivå två blir 11-12-åringarna som kommer att få nyttja vår fredade fredagstid och genom att vi minskar antalet årskullar på fredagar från tre till två ska vi kunna erbjuda alla köande plats. Här blir det alltså träning i Våxnäshallen en gång i veckan och ambitionen är att så småningom kunna erbjuda 12-åringarna ett andra pass i veckan med lite mer grenträning.

Nivå tre blir 13-15-åringarna och där vill vi etablera tydligare grengrupper för dem som vill och dessa grupper ska ledas av tränarteam om 2-4 tränare som kompletterar varandra i form av olika kompetenser. Utöver grengrupperna kommer det att finnas allmänna grupper och en mångkampsgrupp för den som ännu inte känner sig mogen eller redo för att välja en grengrupp. Även grengrupperna kommer att vara breda, exempelvis en för kast, en för medel/lång, en för sprint/häck och en för hopp. Här ska vi erbjuda 3-4 pass per vecka.

Nivå fyra för ca 16-19-åringarna blir sedan FIG för dem som kommer in där och ännu mer spetsade grengrupper för dem som inte kommer in på alternativt inte söker FIG. Grupperna på den här nivån kommer självklart i många fall att innehålla aktiva både på och utom FIG. Här är vår långsiktiga förhoppning också den att fler tränare följer sina aktiva uppåt i systemet så att vi på så sätt får fler elittränare!

Nivå fem är sedan en ren elitnivå där det handlar om vuxna och seriöst satsande friidrottare som har individuella träningsupplägg ihop med någon av våra elittränare. Självklart finns det grupper men de flesta aktiva satsar här på en specifik gren och vår målsättning är ju att ha aktiva inom alla grenar eftersom vi vill ha slagkraftiga lag på lag-SM, både i dam- och herrklassen!!!

När det gäller utbildningsdelen så kommer Göta att nyttja Värmlands friidrottsförbunds 7-10-årsutbildning för nivå ett. Vi sköter sedan nivå två och tre internt, även om de som vill självklart kommer att få delta på utbildningarna inom FC Mellan. De som sedan vill gå vidare och utbilda sig på nivå fyra och fem kommer att få göra det dels genom svenska friidrottsförbundets utbildningar, dels internt via mentorskap hos våra elittränare.

Tredje uppgiften, rekrytering av nya ledare, gäller i princip över hela skalan, så det är bara hårt jobb och övertalning som gäller. Vi riktar in oss på föräldrar på nivå ett och två och vår förhoppning är att få med fler före detta friidrottare på nivå tre och uppåt!

Som alla förstår är det ett omfattande arbete som sjösatts, men som Ulf sa igår, sätter man inte upp höga mål så kommer man ingenvart och kommer vi bara en bit på väg så är ju det en förbättring! Detta är heller inget som en eller två personer kan fixa, utan vi måste alla hjälpas åt och då kommer vi definitivt komma en bra bit på väg!!!


    /Anders Tallgren
051123 Jonas Asplund har blivit pappa!

Vårt senaste sprinterlöfte har precis sett världen, det är Jonas Asplund och hans sambo Elin som i fredags blev föräldrar till lilla Flora (3500 g och 49 cm)! Jonas tränar våra landslagsaktiva Emma Rienas, Johan Engberg och Louise Fredriksson, men nu blir det alltså till att sköta blöjbyten mellan intervallerna! Jonas är bara den senaste i raden av götister som säkrat återväxten i föreningen, tidigare har ju bl.a. Claes Nyberg och Patrik Bodén fått tillökning i familjerna och fler är på gång, bl.a. Janne Hedström och Emelie Linderberg (tidigare Färdigh).

Vi gratulerar Jonas och Elin och de övriga, samtidigt som vi allvarligt får fundera på ett friidrottsdagis i föreningens regi!!!


    /Anders Tallgren
051120 Läger på hemmaplan!

Varför åka till andra sidan klotet för läger när man kan ha det på hemmaplan? Karl Norbergs ungdomar födda -92 har haft läger i Våxnäshallen hela helgen. Under lördagen var det många olika aktiviteter på programmet, bland annat styrketräning, aerobics, klättring, sexkamp med udda grenar och pizza! Lägret fortsatte sedan under söndagen med teknikträning med inbjudna instruktörer, däribland Ulf Ankarling och Carolin Gull.

Totalt var ett 30-tal ungdomar i gruppen med på lägret som sköttes av Karl Norberg, Karl-Johan Ehne, Tommy Sätherberg, Bernt Karlsson m.fl. Ett läger av det här slaget är väl en perfekt höstsysselsättning, i väntan på tävlingssäsongen som drar igång på allvar på andra sidan nyår. Höjdpunkten för 14-åringarna i vinter blir Svealandsmästerskapen i Sätrahallen i mars, men innan dess är det många viktiga tävlingar på hemmaplan!


    /Anders Tallgren
051115 Tränarrådsrapport!

Igår höll Tränarrådet planeringsmöte inför inomhussäsongen 2006. Bland annat diskuterades aktivaläget, att alla har en grupptillhörighet etcetera. Tävlingsprogrammet inomhus spikades och det kommer att publiceras på hemsidan inom kort. Vi startar med Inlagda Gurkspelen 21-22 januari och sedan rullar det på fram till slutet av mars.

Tränarrådet skickade också med ett förslag på idrottsliga mål för 2006 som styrelsen så småningom får spika, bland annat finns målsättningen om dubbla medaljer på lag-SM varav minst ett guld. Vidare ligger mycket fokus just på SM-tävlingar, såväl individuellt som i lag. Tränarrådet föreslår också en målsättning om minst fem götister till EM i Göteborg.

Vad gäller lag-SM så utsågs Steffen Fricke till kapten för damlaget och Ulf Karlsson dito för herrlaget. Undertecknad har ett särskilt samordningsansvar för stafett-SM och Kim Johansson och Anders Borgström har samma uppgift när det gäller Castorama.

Mötet bestämde att vi även fortsättningsvis ska delta med stora trupper på SM-tävlingar och det ska inte finnas några kvalgränser, däremot krävs det att man är rejält igång och i tävlingsdugligt skick för att få åka med på SM. Vidare kan det på USM-JSM finnas lägen då truppen måste begränsas till ett maxantal. SM-tävlingar är fortsatt föreningens viktigaste tävlingar och deltagande förutsätts såvida inte särskilda omständigheter råder.

På mötet informerades det också om vårens träningsläger i Portugal som är Götas och FIG:s gemensamt, om än med Göta som huvudman. Ansvarig för det praktiska är Steffen Fricke!


    /Anders Tallgren
051114 Frågesportsvinnare!

De rätta svaren på Götadagens frågesport presenterades redan i fredags, men nu är också rättningen av samtliga 57 inlämnade talonger genomförd. Det gav följande prispall:

1. Jeanette Augustsson 14 rätt (2 ifrån på utslagsfrågan)
2. Mikael Jakobsson 14 rätt (142 ifrån på utslagsfrågan)
3. Martin Florqvist 13 rätt
4. Thomas Johansson 12 rätt (2 ifrån på utslagsfrågan)
5. Monica Svensson 12 rätt (5 ifrån på utslagsfrågan)
6. Ingrid Lämås 12 rätt (112 ifrån på utslagsfrågan)

Vi säger stort grattis till alla pristagare, som vi kommer att kontakta via telefon!


    /Anders Tallgren
051114 Rapport från regionmöte!

I helgen var undertecknad och Stephan Hammar på regionmöte i Svenska friidrottsförbundets regi, denna gång i Västerås tillsammans med företrädare för bl.a. Dalarna, Västmanland, Närke och Gästrikland. Det var både representanter för föreningar och distriktsförbund med på träffen som leddes av Curt Högberg, Mats Åkerlind och Johnny Öhrbäck från förbundsstyrelsen.

Föredragen och diskussionerna behandlade ämnena elitutveckling, hur undvika drop-out i tonåren, hur få med joggarna i föreningslivet, hur ska friidrotten vara organiserad i landet, det var feedback från pågående projekt och så presenterade Ungdomsrådet sin verksamhet. De här regionmötena är väldigt processinriktade, så det är mycket upp till företrädarna att själva arbeta vidare på hemmaplan med de mer konkreta åtgärderna!

Utöver de formella punkterna, spelar de informella samtalen under raster och måltider också en stor roll för det totala utbytet!


    /Anders Tallgren
051111 Björn Eliasson blir doktor!Björn Eliasson längst till höger!
Foto: Ove Alfredsson

Idag klockan 13.00 disputerar föreningens (ständige) sekreterare Björn Eliasson. Han lägger då fram sin avhandling 'Diskurser om informationssamhället', en avhandling inom ämnet pedagogik. För er som vill fördjupa er i avhandlingen finns den säkert att låna på universitetsbiblioteket på Kronoparken.

Till Björn säger vi grattis till färdigställandet och lycka till med försvaret och framtida arbete/forskning!


    /Anders Tallgren
051111 Mingel och vimmel på årets Götadag!Mingelbild från gårdagens Götadag!
Foto: Ove Alfredsson

Igår kväll hade vi årets Götadag i Våxnäshallen och det var omkring 200 medlemmar som var där och kollade på skor från Adidas, fikade, handlade Götaprylar, köpte lotter och kämpade med frågesporten!

Mestadels var det medlemmar nu verksamma i föreningen som var där, men även en och annan från förr dök upp och tog en kopp kaffe.

Fler bilder från Götadagen finns i vårt fotoalbum!

De rätta svaren i frågesporten är:
1. Curt Nordh är kassör.
2. Götagalorna startade 1999.
3. Åke Svensson är tävlingsledare för Vårruset.
4. Erica Mårtensson kommer från Växjö.
5. Två götister var med på VM (Micke Jakobsson och Emma Rienas).

6. Göta tog tre SM-guld i Helsingborg (Micke Jakobsson, Per Jacobsen och Louise Fredriksson).
7. Tony Harborn har jobbat 25 år åt Göta.
8. Man måste vara 7 år på Söndagskul.
9. Motionsloppen drar in mest av pengar.
10. Göta har 10 aktiva i den egna EM-satsningen.

11. Johan Engberg är aktivas representant i styrelsen.
12. Kauko Kaikkonen är veteransamordnare i föreningen.
13. Ellinor Johansson sitter i Ungdomsrådet.
14. Hertz är 'vår' hyrbilsfirma.
15. Stephan Hammar kommer från Mora.

Utslagsfråga: 262 barn dök upp på årets första Söndagskul!

Vinnarna i frågesporten presenteras på måndag!


    /Anders Tallgren
051111 Lag-SM till Karlstad!

Nu är det klart, Lag-SM kommer även 2006 att avgöras på Tingvalla IP i Karlstad, närmare bestämt 5 juli. Så sent som i somras arrangerade vi tävlingen och tog då silver i herrklassen och brons i damklassen. Vi får nu chansen att ta revansch på hemmaplan och samtidigt bjuda Karlstadspubliken på lagtävlingar av högsta klass.

Med största sannolikhet blir det också en Götagala den 20 juli så toppfriidrott blir onekligen ett tungt inslag i Karlstads evenemangsagenda i sommar! Mer info om arrangemangen kommer självklart så småningom.


    /Anders Tallgren
051111 Föreningsmöte med Värmlandsklubbarna!

I onsdags höll Värmlands friidrottsförbund sitt årliga föreningsmöte, det var god uppslutning och hela tolv klubbar var på plats. Desssa var Göta, Kil, Arvika, Karlskoga, Bore, Sunne, Kristinehamn, Likenäs, Säffle, Hagfors, Filipstad och Ransäter!

Under tre timmar avhandlades alla viktiga frågor för 2006 och nedan följer en summering av vad som beslutades och informerades om:

¤ Värmland tillhör numera utbildningsmässigt FriidrottsCentrum Mellan. Detta innebär att Värmland kan komma att ha gemensamma utbildningar och läger med Östergötland, Södermanland, Närke och Västmanland.

¤ Klubbarna kom överens om att verka för införskaffandet av ny tidtagningsutrustning, nya vindmätare och en laptop till systemet samt att se över hela utrustningen och bifoga checklistor så att alla vet vad som gäller när utrustningen är ute i distriktet. Frågan ska dock formellt behandlas vidare av VFIF och samtliga klubbar!

¤ Ungdoms-DM inomhus spikades till den 11 februari och gäller 11-17 år och med samma grenar som ifjol med tillägget om 200 m för 15-årsklassen och 400 m för 17-årsklassen.

¤ Svealandsmästerskapen för 14-åringar går i Sätrahallen den 18 mars och det är Götas Ungdomsspel och UDM som gäller som uttagningstävlingar i första hand. Vill man åberopa andra resultat får man skicka in dem till Thomas Johansson, inga resultat från tävlingar i mars kommer att räknas, det är för sent!

¤ Distriktskampen går i Våxnäshallen den 18 februari och upplägget är som tidigare. Det vill säga 13, 15 och 17-årsklasser med två deltagare per distrikt och gren! VFIF tar ut laget!

¤ Handikapp-SM avgörs återigen i Våxnäshallen 2006, närmare bestämt den 4 mars. Så sent som 2004 gick tävlingen i Karlstad och fick då mycket lovord!

¤ Värmlandsserien består av följande deltävlingar 2006: Kristinehamn 14 maj, Hagfors 28 maj, Säffle 18 juni, Filipstad 23 juli och Likenäs 19 augusti. Serien har åldersklasserna 8-14 år och åldersindelningen är strikt, inga yngre än födda 1998 får delta!

¤ Utomhus-DM avgörs i Arvika 10 september och vänder sig till åldrarna 11-19 år. Grenprogrammet spikas i samarbete mellan VFIF och arrangören!

¤ Värmlandslägret kommer som vanligt att genomföras men när och var är ännu inte spikat, det är heller inte klart när och var Svealands utomhus ska gå!

¤ När det gäller utbildning så erbjuder VFIF 7-10 årsutbildning ute i klubbarna, det är bara att ringa och boka tid! 10-14 år kommer att arrangeras gemensamt i länet och 14-17 år ihop inom FC Mellan!

¤ VFIF kommer inom kort att få en ny webbadress - www.friidrottvarmland.se

Avslutningsvis vill jag från Götas sida tacka Annelie Svärdh, Thomas Johansson och Yvonne Nordenberg från förbundet för ett mycket väl genomfört föreningsmöte, nu ger vi järnet 2006!


    /Anders Tallgren
051107 Lungan Götamästare i NYC!

Det blev stenhårt götisterna emellan i New York City Marathon. Den som drog längsta strået till slut var Stefan Lungström, föreningens noggranna revisor! Med tiden 2:42:18 var han 112:a i mål och bara 44 ynka sekunder snabbare än Dan Enqvist som var i mål på 2:43:02. Dan öppnade annars starkast och höll sig länge inom målsättningen 2:36 men mot slutet tröt krafterna något och Lungan slank förbi!

Övriga götister tog sig också i mål, Janne Stenbäck hade 3:14:49, Annika Andersson 3:28:09 och en skadad Lars Appelqvist tog sig runt på 4:52:14!

Se alla resultat och passertider på New York Marathons hemsida!

Götas tiobästalista över maraton:
Män
2.19.11 Colin McIntyre-62, Borlänge 1989-11-04
2.20.59 Lars Enqvist-45, Kosice, CZE 1974-10-06
2.23,07 Claes Nyberg-71, Stockholm 2003-06-14
2.25.58 Christer Fabricius-50, Stockholm 1982-11-13
2.27.27 Gustaf Jansson-22, Bern, SUI 1954-08-22
2.29.02 Lars Granqvist-52, Stockholm 1983-06-04
2.33.12 Tommy Mattsson-45, Köping 1981-10-24
2.36.16 Berth Holmblad-40, Karlstad 1984-09-15
2.37.26 Jan Hedström-70, Berlin 2002-09-29
2.37.27 Hans Johansson-51, Vällingby 1991-04-06

Kvinnor
2.45.05 Liz Hjalmarsson -59 Stockholm 1992-05-30
2.49.50 Pia Westin -65 Stockholm 1991-06-01
2.58.44 Anette Eriksson -67 Vällingby 2001-03-31
3.02.23 Gunilla Nyman -51 Stockholm 1983-06-04
3.09.54 Åsa Erlandsson -74 Stockholm 1996-06-01
3.10.37 Annika Andersson -74 Stockholm 2000-06-03
3.14.30 Eva Lindblad -66 Stockholm 1986-06-07
3.17.58 Katarina Frisk -61 Oslo, NOR 1986-09-13
3.22.32 Karin Stridh-Andersson -58 Stockholm 2001-06-09
3.30.55 Anna-Karin Eskel -50 Karlstad 1986-09-13


    /Anders Tallgren
051104 Olssons krönika, del 3!

Här följer del tre av Strefan Olssons krönika:

1993
1993 var ett år som präglades av egna arrangemang. Utöver de ordinarie tävlingarna hade vi under detta år tre SM-tävlingar av varierande slag på programmet; Terräng-SM, Lag-USM och Handikapp-SM. Men också stora idrottsliga framgångar som ni kan läsa.

*Stora SM i Borlänge blev en grandios framgång med guld för de etablerade stjärnorna Monica Westén, Patrik Bodén. Men det var också här som Dag Solhaug kastade hem sitt enda SM-guld i karriären, 16-åriga Emelie Färdigh tog sitt första SM-guld och Marika Johansson överraskande vann 100 m sedan Charlotta Vöcks jublat för tidigt och Marika smet förbi och vann med tusendelar. Ett av föreningens bästa SM-facit någonsin kunde inkasseras.

*Monica och Patrik representerade oss vid VM i Stuttgart. Men årets överraskning var Marika Johansson vars fina inomhussäsong förde henne ända till IVM i Toronto där hon för övrigt satte svenskt rekord på 200 m.

*Hela sexton götister fick ikläda sig den gulblåa landslagsdräkten under detta år. Yngst av dem blott 16-årige Henrik Kax som deltog vid NM i mångkamp för ungdomar.

*Långlöparen Peter Olsson återvände från Mälarhöjden men framförallt kom det en tjej från Gefle IF som vi skulle få mycket glädje av framöver. Åsa Hallström anslöt nämligen till Anders Rydéns stall under året.

*Minijoggen hade för första gången över 1000 deltagare och tävlingsledaren Teddy Jonasson rapporterade efteråt "Årets festligaste dag på Sandgrundsudden. Minijoggen slår till och med ut Sven-Ingvars årliga uppträdande.". Teddy var visserligen part i målet men visst var det en härlig fest.

*Från JSM i Karlskrona det året noteras att Niclas Nygren blev femma på 800 m på nya personliga rekordet 1.51,72. En tid som de senaste åren allt som oftast räckt till medalj och ibland även seger.

*Magnus Åhlén tog sin första SM-medalj någonsin genom att vid USM i Norrköping knipa bronset i P15 tresteg på resultatet 13,03.

*Terräng-SM på Skutberget var den första av tre SM-arrangemang på programmet detta år. Regn, regn och åter regn veckan innan gjorde banorna blytunga. Men lagom till första start på lördag sken det upp och det bjöds på två dagars löparpropaganda. Firma Hjortsberg / Willman bjöd på nyordningen med målkamera vilket tom imponerade på A Lennart Julin. Personalen på Skutis gjorde tillsammans med Teddy Jonasson, Sören Andersson och Lars Söder ett heroiskt arbete med banan. Idrottsligt bjöd Helena Wiktelius på uppvisning i F18-klassen som hon vann överlägset.

*Lag USM-finalen för 16-åringar arrangerades på Tingvalla med gigantiska 19 lag på startlinjen. Tror inte att det varken förr eller senare varit fler lag till start. Göta ledde ända fram till sista grenen, avslutande 4x100 m för tjejer. Och man var först i mål för att kort därefter diskvalificeras vid sista växeln. Den alltid lika nitiske Tony Harborn noterade överväxeln och rapporterade skadeglatt det inträffade. Det givna guldet förbyttes till ett silver.

*I samband med Lag-USM finalen arrangerades också Handikapp-SM med Finn Oulie som primus motor. Finn var först lite skeptisk att "mixa" tävlingarna men det blev en stor succé. Sällan eller aldrig har väl de handikappade fått sådan välförtjänt uppmärksamhet. Götas två egna deltagare Fredrik Oulie och Tony Harborn jobbade ihop en imponerande medaljskörd bestående av fyra guld, tre silver och tre brons. Fredrik satte också svenskt rekord på 800 m.

*Ekonomiskt gick vi back med 82 000 kr och det balanserade underskottet uppgick därmed återigen till närmare 200 000. Styrelsens två starkaste personer (och viljor), ordförande Carl Scheffer och kassör Janne Svenssohn avgick båda vid årsmötet vilket gav valberedningen ett extra tufft arbete. En av dem skulle komma tillbaka i ledande ställning, men det återkommer vi till framöver.


    /Stefan Olsson
051103 Götister i New York!

Som ni vet sedan tidigare har ju Göta ett helt gäng på Manhattan i New York, även om gruppen är mindre nu än tidigare. Kvar därborta är Rajne Svenssohn som fortfarande satsar elitmässigt på mångkampen, vi har också Nisse Pettersson därborta som väl mer satsar på arbete och familj numera. Pontus Lundkvist som har hjälpt mångkampsgrabbarna med träning bor också kvar i New York och jobbar för fullt. Även Magnus Åhlén har starka kopplingar kvar, även om han befinner sig i Sverige just nu!

Det här Götagänget är för tillfället förstärkt med en hel del tillfälliga gäster i the Big Apple. Erica Mårtensson är där på lite höstresa och vi har en hel trupp på plats för att delta i helgens maratonlopp. Det är Dan Enqvist, Janne Stenbäck, Stefan Lungström, Lars Appelqvist och Annika Andersson som är där för att genomföra ett av de mer klassiska maratonloppen. Återstår att se vilka som verkligen kommer till start, då vissa har skadekänningar. Skulle maratonstarten inte bli av kan de ju alltid slå ihjäl en fyra mil på shopping och sightseeing! Vi hoppas förstås att de som ger sig i kast med loppet, kan fullfölja på ett bra sätt. Good luck, säger vi från föreningens sida!

P.S. Läs mer om New York Marathon på deras hemsida!


    /Anders Tallgren

051129 Tallgren EM-klar!
051126 Borgström också premierad!
051124 Jacobsen i Japan!
051124 Karlsson åter premierad!
051123 Lyckad kick-off!
051123 Pappa Asplund!
051120 Läger på hemmaplan!
051115 Tränarrådsrapport!
051114 Frågesportsvinnare!
051114 Regionrapport!
051111 Dr Eliasson I presume?!
051111 Trevlig Götadag!
051111 Lag-SM till Karlstad!
051111 Värmlandsmöte i korthet!
051107 Lungan Götamästare i NYC!
051104 Olssons krönika, del 3!
051103 Götister i New York!