Jag är Götist!

Milovan Jovancic

En vårdag 1968. Några av Götas tjejer på plats för träning vid Sundsta. Det låg spänning i luften. Lennart Pettersson hade drivit igenom att friidrotts-Göta skulle återta sin plats i solen och nyckeln till framgång låg i att rekrytera en tränare av yppersta klass! Annons i Idrottsbladet (eller var det möjligen Dagens Nyheter), där budskapet framfördes. Och allt framstod tydligt: Göta var en av Sveriges ledande friidrottsklubbar, ja en av Europas främsta och bara en toppkraft kunde komma i fråga. Alexander Jovancic läste annonsen och tänkte på sin bror, Milovan. Kontakt skapades, Milovan avtackades högtidligt i Belgrad och tillönskades all lycka inför sin nordiska odyssé. Och där, på grönytorna utanför Idrottshuset på Sundsta mötte han sina kommande adepter. Skall sanningen fram så var det nog lite tungt för Milovan att konfronteras med verkligheten. Det var ju så att Göta vid denna tid genomlevde en ganska ordentlig svacka och hade svårigheter att ens hävda sig som Värmlands bästa förening! Allt som oftast övertrumfades Göta av ömsom Sifhälla, Kil och Örnen i kampen om toppositionen i distriktet. På nationell nivå var framgångarna ytterst få. Och att det i jobbet skulle ingå att vara vaktmästare på Tingvalla kanske inte Lennart i detalj berättat om… Men det fanns ingen återvändo. Milovan bet ihop och började ett enträget arbete, ivrigt påhejad av Lennart. Och att det verkligen var ett toppnamn, som knutits till föreningen stod klart! Inom ett par år började verksamheten åter att spira. Hårt och skickligt vardagsarbete i kombination med framsynta värvningar gjorde att Göta tog klivet uppåt. 1971 bärgades det första SM-guldet och 1975, när SM arrangerades hemma på Tingvalla, slog några av Milovans adepter ut i full blom. Liz Hjalmarsson och Hasse Andersson blev mästare på hemmaplan och krönte framgångar som gav stort eko i friidrotts-Sverige. Totalt vann Göta inte mindre än 12 SM-guld på seniornivå denna säsong! Firma Jovancic & Pettersson hade visat var skåpet skulle stå!

Milovans kapacitet och kunnande uppmärksammades givetvis av Svenska Friidrottsförbundet och under en följd av år medverkade han som landslagscoach.

Tränarskapet vilade på en gedigen bakgrund som aktiv och därpå följande utbildning. 1953 sprang Milovan 100 meter på 10,5 sekunder. Han höll det jugoslaviska rekordet på distansen. Tränarkarriären i Jugoslavien ledde fram till rollen som landslagstränare förutom uppdraget i Belgrads storklubb, Röda Stjärnan. Och det var alltså med den erfarenheten han anlände till solstaden och gjorde storverk!

Och i rollen som tränigsansvarig i Göta ingick självfallet organisation av träningsläger. Milovan hade ett rikt nätverk med kontakter i Medelhavsländerna i allmänhet och i Jugoslavien i synnerhet. Så på 70-talet styrdes Göta kosan till Rijeka, Nova Gorica och andra platser, där Milovan togs emot furstligt och lyckade träningsläger kunde genomföras. Så lades också grunden till Olympiatours – Milovans resebyrå med specialitet på just idrottsresor. Med sin kunskap om vilka faciliteter ett träningsläger kräver, visste Milovan exakt vilka tåtar han behövde rycka i. Denna verksamhet bedriver Milovan fortfarande med stor entusiasm och kunnighet. Och den inskränker sig inte till träningsläger utan en stor mängd svenska idrottsälskare och supporters har genom Milovans försorg åkt till internationella mästerskap genom åren. Självklart står VM i Berlin 2009 med i Milovans utbud denna säsong. Och när Svenska juniorlandslaget åker till junior-EM i Novi Sad i Serbien – förhoppningsvis med några götister i truppen - så är det naturligtvis Milovan som svarar för researrangemanget!

Kontakten med dagens generation friidrottare är given. När Kil i början av juni i år hade sina Stefan Holm-spel, så fanns Milovan och Dobrila på plats för att avnjuta evenemanget. På Götas årsmöte kommer Milovans generositet mot sin gamla klubb till uttryck genom hans stipendium till någon av föreningens lovande sprinters. Och nu, den 9 juni, fyller han alltså 80 år! I mer än halva sitt liv har han varit Göta trogen. Och visst känner han en viss stolthet över att Göta i år för 39:e året i följd kan uppvisa SM-tguld på seniornivå – den traditionen har Milovan i hög grad grundlagt! Och allt detta som ett resultat av en tämligen lögnaktig annons för drygt 40 år sedan!!!

Vid årsmötet 2009, där Milovan delade ut sitt årliga stipendium. Ordförande Björn Sandborgh introducerar.

Succé vid hemma-SM 1975. 16-åriga Liz Hjalmarsson triumferar på 800 meter och tas emot av en glädjestrålande tränare!

Vårdagen för 41 år sedan. Milovan har just anlänt till Karlstad och möter för första gången sina nya adepter. Gunilla Collander i startposition och i bakgrunden, som nummer fyra från höger, ser vi föreningens – och landslagets – mångåriga sjukgymnast Inger Karlsson!